HSP in de Flair

Dat het woord ‘hoogsensitief’ – in de maanden nadat het op deze blog een beetje, euhm nogal stil werd – stilletjesaan vaker valt, kunnen wij HSP’ers natuurlijk enkel toejuichen.  Zelfs mijn favoriete weekblad de Flair heeft er een gans artikel aan gewijd onder de kop “Ik voel, ik voel wat jij niet voelt”.

Het artikel begint met een korte test, die je volledig op de website van HSP Vlaanderen kan terugvinden.

Twee HSP’ers worden aan het woord gelaten over hun ervaringen met HSP, wat zij zelf de voordelen en de nadelen vinden.
De 23-jarige leerkracht Sarah ‘voelt’ het meteen als er iemand in haar omgeving zwanger is. Ze kan niet tegen de stress van op reis gaan naar een onbekende bestemming en schrikt als haar kat plotseling tevoorschijn komt. Voor haar leerlingen heeft ze in de klas een gezellig hoekje gecreëerd waar ze tot rust kunnen komen als ze zich niet goed voelen in de drukte van de klasgroep.
Studente Suzanne heeft een sterk ontwikkelde reukzin en neemt de opmerkingen van andere mensen altijd heel persoonlijk en serieus op. Haar geweten speelt haar vaak parten en van medicijnen en cafeïne krijgt ze allerlei bijwerkingen.
Twee typische HSP’ers dus!

Definitie

Flair doet uiteraard ook de moeite om uit te leggen wat HSP is. Quote:

Een hooggevoelig iemand of een hoogsensitief persoon (HSP) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan de gemiddelde mens. Hij of zij heeft meer tijd nodig om die prikkels te verwerken. Een HSP heeft een sterker ontwikkeld centraal zenuwstelsel en merkt subtiele nuances op in de lichaamstaal en stemming van anderen. Zo iemand is ook gevoeliger voor licht, geuren en geluiden: hij of zij raakt daardoor sneller overprikkeld en krijgt dan de behoefte om zich terug te trekken.

Verderop wordt door pyscholoog Paul Gheskiere benadrukt dat hooggevoeligheid geen ziekte is, maar een karaktereigenschap. Ik kan mij voorstellen dat mensen die vooral het negatieve aan hun hooggevoeligheid zien, het meer als een ziekte beschouwen, maar zelf zie ik het als een gave. Je moet jezelf leren aanvoelen wanneer je genoeg prikkels hebt opgenomen, wanneer het tijd wordt om je terug te trekken en het rustiger aan te doen, vooraleer je helemaal opbrandt. Het voorbeeld van een verlegen HSP’er die wordt aangeraden om een assertiviteitscursus te volgen, spreekt mij onmiddelijk aan. Mensen denken altijd dat ik niets durf, waardoor ik juist meer geneigd ben om mezelf te bewijzen en zo uiteraard sneller overpikkeld raak…
Er zouden 15 tot 20% van de mensen hooggevoelig zijn, maar niet alle psychologen erkennen het… jammer genoeg.

Valkuilen

De vier valkuilen die Gheskiere ziet voor hoogsensitieve personen.

 1. Overprikkeld raken
  Trek je op tijd terug, voor je emmertje overloopt. Ontdek je eigen grenzen, voel aan wanneer je even wat tijd en rust voor jezelf nodig hebt.
 2. Met veranderingen worstelen
  HSP’ers hebben een bepaalde regelmaat nodig in hun leven. Nieuwe mensen, nieuwe situaties, is gelijk aan nieuwe prikkels!
 3. In een isolement belanden
  HSP’ers hebben sneller de neiging om zich terug te trekken omdat ze zich in onze drukke maatschappij niet aanvaard voelen. Het is belangrijk om te blijven deelnemen aan het sociale leven.
 4. Je verliezen in emoties van anderen
  We zijn empathisch, wat op zich een goede eigenschap is maar doordat je je het leed van andere mensen, en vooral mensen in je nabije omgeving (te) erg gaat aantrekken, ga je minder met je eigen problemen bezig zijn. Luister naar je lichaam, want genoeg is genoeg! Neem op tijd afstand.

Vloek of zegen?

Ik zie mijn hooggevoeligheid nog altijd eerder als een vloek dan een zegen, dat geef ik toe, maar dat is mijn eigen schuld omdat ik mijn grenzen niet ken en dus ook niet kan afbakenen, waardoor op geregelde tijdstippen mijn emmertje overloopt en ik crash, de ene keer al zwaarder dan de andere. Op zo’n moment zou ik wel ‘gewoon normaal’ willen zijn.

Gheskiere somt drie voor- en nadelen op:

Voor: een groot empatisch vermogen
Voor: nauwkeurigheid en creativiteit bij een opdracht
Voor: een zeer goede intuïtie

Na: neiging tot overdrijven en dramatiseren
Na: een gebrek aan assertiviteit en zelfvertrouwen
Na: een te groot perfectionisme, wat tot faalangst kan leiden

Check, check, check…

(Flair 45, 8 november 2011)

Ik vond het leuk om in een vrouwenblaadje getuigenissen van andere HSP’ers te lezen, die dicht bij mijn eigen leefwereld staan. Ik ben blij anders te zijn dan de gemiddelde mens – u toch ook? Maar er is nog veel werk aan de winkel vooraleer ik hooggevoeligheid als een zegen zal bekijken…

Advertenties

3 thoughts on “HSP in de Flair

 1. Ik ben ook hsp-er en heb ook fibromyalgie. Blijkt dat alle fibropatienten hsper zijn en vandaar pijnen voelen die anderen met dezelde aandoening. Dat is dan een ferm nadeel. Ik ben al heel mijn leven hsper maar de fibro sloeg toe vijf jaar geleden.

 2. vosselman katja schreef:

  hallo,
  zelf ben ik ook hsper en vond dat ik ook wel eens als een eigenaardig persoon overkwam zelf heb ik het ontdekt zo een 12 jaar geleden met een EMG test op de zenuwen en gevoelsmatige delen van mijn lichaam waar dan ook fybro is vastgesteld. de symtonen worden erkend dmv deze tests en dan is er ook duidelijkheid en kan je er beter mee omgaan.zowel met de positieve of de negatieve symtomen.
  in het dagelijksleven heeft het voor mij wel al veel opgelost bij vb het opvoeden van mijn pleegnichtjes toen ze bruusk hun ouders kwijtraakten. zelf ben ik heel positief ingesteld en ga ik geen enkele opdracht uit de weg wat dan natuurlijk lijd tot een serieuze terugslag een paar dagen later.
  ik beleef mijn leven op mijn manier en kan er volop van genieten.

 3. LJ schreef:

  Dag Katja, bedankt voor je fijne en positieve reactie. Het is inderdaad belangrijk om je hoogsensitief zijn als een goed iets te beschouwen, ook al komt het mij nu vooral negatief over. Dat is iets waar je mee moet leren leven zeker zoals met alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s